Ett konstant tillstånd av total lycka, är det ett rimligt mål?

Ett problem när det kommer till förändringar som vi vill göra, för oss själva är att vi tror att slutdestinationen är ett konstant tillstånd av total lycka. Är det ens rimligt att uppnå? Vi matas med input som landar i oss att om vi bara tränar si eller så, äter enligt x-modell, köper följande pryl eller behandling så kommer alla våra problem försvinna, vi kommer nå vår drömkropp och bli lyckliga. Livet består av tillfällen av glädje men också av motsatsen och så kommer det alltid att vara. Du förtjänar att leva i lycka 24 timmar om dygnet MEN det betyder inte att livet inte längre kommer ge dig någon smärta. Nej, smärta är oundvikligt – lidandet däremot är många gånger valfritt.

Vi skapar beteenden, mönster och beroenden av olika saker för att minska och undvika smärta och jobbiga känslor. Alla dessa saker som undviker smärta och jobbiga känslor, skapar i själva verket bara mer smärta. Vi läker aldrig såret. Vi utmanar aldrig rädslan. Och livet fortgår medan vi gör saker som inte längre servar oss och det blir svårare och svårare att göra den förändring som vi faktiskt önskar göra.

I en utav de hälsosatsningarna som jag driver har vi äntligen efter en lång period av digitala aktiviteter och seminarier börjat träffas fysiskt igen. I veckan har jag pratat om hur vi kan ge oss själva bra förutsättningar att göra de förändringar som vi önskar – när vi blir bekväma med det obekväma. Vi har jobbat med att titta lite djupare på vad hälsa faktiskt är för var och en och genom en workshop försökt locka fram potentialen och viljan att ta hand om sig själv igenom olika frågeställningar. Vi har pratat om vad det är som gör att vi inte gör det vi vet. Och jag har än en gång belyst vikten av att lägga tid på relationen till sig själv. DÄR, börjar vi så småningom prioritera oss själva och hedra våra ”fuck yes” och ”fuck no”. När du gör det, njuter av dig själv, ger dig själv kärlek, berör och vårdar dig själv så kommer kroppen vilja ha mer, och den kommer börja säga ifrån när du gör saker som inte servar.

– Petra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *